Afena Polen_2012

De explorers zijn heelhuids terug van een fantastisch zomerkamp. Dit jaar ging de reis naar het mooie Polen. De groep bestond uit 23 Explorers en vier begeleiders. Met de Jan Kiepura trein van vertrok de groep van Utrecht met eind bestemming Warszawa. Het is één dag reizen om in Warszawa te komen. In Warszawa moest men overstappen op een overvolle trein die hen naar Krakow zou brengen. Na een vermoeide reis werden de tenten opgezet op het dak van een fort uit de eerste wereldoorlog.

Op maandag bezochten de Explorers het museum van Schindler.De voormalige fabriek van Schindler is omgevormd tot een uniek museum dat het verhaal vertelt van de stad Krakau vanaf de jaren 1939 tot 1946 Het laat zien hoe industrieel Oscar Schindler Joodse arbeiders uit handen hield van de nazi’s Het was indrukwekkend om te zien hoeveel mensen Schindler heeft kunnen redden en hoe Krakow heeft geleden onder de oorlog. Tevens is die dag de Joodse wijk van Krakow bezocht en heeft de groep het kasteel Wawel en de draak gezien. De Poolse scout Karolina heeft de Explorers ’s middags wegwijs gemaakt in Krakow. Karolina is een Poolse scout van de ZHR die de groep van eerdere scoutingevenementen kent.afena polen_2_2012

 

Karolina is later ook als gids meegegaan bij een tocht door de bergen. De groep is in Auschwitz en in Birkenau geweest en dit was heel indrukwekkend. Ze waren zomaar op een plek die je normaal alleen in films ziet! Dan ben je op de plek waar 1,1 miljoen mensen zijn gedood. Dat doet je wat! Ook de expositie, met allerlei gesorteerde uigestalde goederen zoals koffers, brillen en kinderschoentjes, maakte diepe indruk. De volgende dag werd het kamp opgebroken ging de reis verder naar de zoutmijn Wieliczka. Hier heeft de groep, op 135 meter onder de grond, de pracht van de zalen, zoutsculpturen en ondergrondse meren kunnen bewonderen. De tenten zijn opgezet in Zakopane, aan de voet van de hoge Tatra. Er is een tocht naar Giewont gemaakt met één van de bekendste toppen van de hoge Tatra. Het grote stalen kruis kun je vanuit de wijde omtrek aanschouwen. De tocht was steil en uitdagend maar uiteraard is iedereen bovengekomen. Zoals het hoort is er een hike gelopen. Deze liep van Giewont, via bergkammen en valleien naar Kasprowy Wierch. Moe,mat en verkleumd kwam men ’s avonds aan bij een berghotel. Hier mocht men douchen opdrogen, warm worden en slapen. De volgende dag was het genieten bij een panoramisch ontbijt maar werd tocht door de bergen voortgezet. Op één van de laatste dagen was er een ropecourse gedaan waarbij de explorers hebben kunnen balanceren, tokkelen, klimmen en klauteren. Een dan opeens is het kamp voorbij en begint de terugreis alweer. Ze moesten vroeg op om vervolgens met de bus naar Krakow af te reizen. De bus had echter een uur vertraging waardoor bijna de enige trein richting Nederland werd gemist. Gelukkig is het goed gekomen en heeft de groep de stampvolle trein naar Warszawa weten te halen om vervolgens weer met de Jan Kiepura terug naar huis te kunnen. Moe, voldaan en met fantastische herinneringen aan een prachtig kamp is de groep weer thuis. Gelukkig is het nog een aantal weken vakantie en mogen ze uitrusten. Met hulp van de Poolse scouts is er door de explorerbegeleiding een een spannend, succesvol en avontuurlijk kamp georganiseerd en dat is precies waar scouting voor staat!