Geschiedenis Scouting

Een eeuw scouting

Al meer dan een eeuw lang trekken groepen jongens en meisjes eropuit om zich in de natuur te vermaken. Ooit als padvind(st)ers, nu als scouts. In 1907 begon het allemaal met 21 Engelse jongens die samen op kamp gingen. Tegenwoordig is scouting een organisatie met wereldwijd 38 miljoen leden. Een overzicht van alle ontwikkelingen.

1900

Robert Baden-Powell

De Engelse kolonel Lord Robert Baden-Powell wordt als held Engeland binnengehaald, na een succes in de Boerenoorlog in Zuid-Afrika. Zijn militaire kennis schrijft hij op in het boekje Aids to Scouting, ofwel hulp bij verkennen. Hierin kun je lezen hoe je sporen volgt, sluipt, schetsen maakt, je eigen potje kookt en hoe je met hout en touw hulpmiddelen maakt. Niet alleen soldaten hebben er wat aan, vooral jongens zijn er dol op. Met deze informatie wordt hun spel een stuk spannender.

1907

Dit enthousiasme brengt Lord Baden-Powell op een idee. Hij wil zijn handboek voor verkennen herschrijven voor de jeugd vanaf elf jaar. Om dit in de praktijk te testen gaat hij op 31 juli 1907 op kamp naar Brownsea Island (Engeland) met een groepje van 21 jongens. Dit is eigenlijk het allereerste Scoutingkamp.

1908

Scouting for boys

Op 15 januari 1908 wordt in zes delen Scouting for Boys uitgebracht. Aan van alles wordt aandacht besteed: observatie, buitenlevenvindingrijkheid, ridderlijkheid, spaarzaamheid, hulp bij ongelukken, gezondheid en vaderlandsliefde. De boekjes zijn een enorm succes. Er ontstaan spontaan groepjes jongens die zich patrouilles noemen. Ze spelen spellen en maken zichzelf tot een organisatie, vaak zelfs zonder hulp van ouderen.

1909

In Londen wordt de eerste grote bijeenkomst gehouden, waar 11.000 jongens en een aantal als scouts geklede meisjes naar toe komen. Het is de voorloper van wat later de Wereld Jamboree zal gaan heten.

1910

Girl Guides

In Engeland werd onder leiding van Agnes Baden-Powell (de zus van Robert) een vereniging voor Girl Guides opgericht. Scouting was nu dus ook voor meisjes.

In 1910 ontdekt ook Nederland scouting. Journalist Gos de Voogt is bij een bezoek aan Engeland erg onder de indruk van de boy scouts die hij daar tegenkomt. Over het bezoek van de 16e Oxford Troop aan Nederland schrijft hij een enthousiaste tekst in de krant. Geïnspireerd richt De Voogt zelf een proefpatrouille op in Amsterdam in 1910 en tegelijkertijd vormt zich ook een groep in Den Haag. De volgende maanden starten door het hele land padvindersafdelingen.

1915 – 1920

In 1915 wordt Prins Hendrik beschermheer van Scouting. Een jaar later, in 1916, vormen naar Engels voorbeeld ook de Nederlandse meisjes een eigen vereniging. Nu is scouting zowel voor jongens als voor meisjes toegankelijk.

De eerste Wereld Jamboree vindt plaats in Olympia Londen in 1920. In Nederland starten in dat zelfde jaar de Welpen en de Kabouter speltakken. 

1926

Op 22 februari is het de eerste Denkdag. Een speciale dag voor meisjes, om te laten zien dat je dankbaar bent. Ook is 22 februari de verjaardag van Lord Baden-Powell en zijn vrouw.

1937

Wereld Jamboree Vogelenzang

De eerste Wereld Jamboree in Nederland, in Vogelenzang bij Haarlem, vindt plaats. Er komen 27.000 verkenners uit 54 verschillende landen. Koninging Wilhelmina opent samen met de tachtig-jarige Lord Baden-Powell het kamp. Tijdens de Jamboree neemt de oprichter afscheid van Scouting.

1941

In de Tweede Wereldoorlog wordt scouting verboden. Alle groepen moeten hun uniformen en materialen inleveren, zodat zij ook niet stiekem verder kunnen.

Op 8 januari overlijdt Lord Robert Baden-Powell op 80-jarige leeftijd in Neyri, Kenia.

1950

Kabouter, Prinses Beatrix

Koningin Juliana wordt geïnstalleerd als padvindster en is beschermvrouwe van de meisjesvereniging. Haar dochters, de prinsessen Beatrix, Irene, Margriet en Christina zijn alle vier kabouter en padvindster geweest. In de paleistuin van Soestdijk hadden zij hun clubhuis. Tegenwoordig zit Scoutinggroep Marhula nog steeds op deze plek.

1952

Voor het eerst wordt de actie ‘heitje voor karweitje’ gehouden. Scouts gaan langs de deuren om klusjes te doen. Met het verdiende geld wordt het Scoutingpotje gevuld.

1957

Scouting wereldwijd bestaat vijftig jaar en de eerste JOTA (Jamboree On The Air) wordt gehouden. Tijdens dit evenement kunnen scouts over de hele werled met elkaar in contact komen. Sindsdien is er elk jaar in het derde weekend van oktober een JOTA. Sinds de opkomst van internet in de jaren negentig is er ook een JOTI (Jamboree On The Internet).

1958 t/m 1973

De oprichting van de eerste Rowanafdeling voor scouts vanaf veertien jaar vindt plaats in 1958. Negen jaar later, in 1967, krijgen ook de meisjes vanaf veertien jaar hun eigen speltak, onder de naam Sherpa’s.

In 1970 beginnen in Vlaardingen een Welpenhorde voor jongens en een Welpenhorde voor meisjes.

Tot 1973 waren er vier verschillende verenigingen de samen Scouting Nederland vormen. Verkennerij en padvinderij heten vanaf deze fusie Scouting.

1979 t/m 1991

Prins Claus beschermheer Scouting Nederland

In de jaren zeventig start in Canada voor het eerst een speltak voor kinderen van 5 tot 7 jaar, de Bevers. In Nederland ontstaan spontaan Bevergroepen met jongens en meisjes.

In 1981 wordt Prins Claus beschermheer van Scouting Nederland.

De speltak Bevers gaat officieel van start in 1985 met een eigen spelaanbod.

Zes jar later in 1991 beginnen de nieuwe gezamenlijke speltakken; Esta’s, Scouts en Explorers.

1995 en 2005

In 1995 verwelkomt Nederland 24.000 scouts (jongens en meisjes) in Dronten voor de achttiende Wereld Jamboree. Koningin Beatrix opent het wereldkamp.

Beschermvrouw Scouting Nederland, Koningin Maxima

Prinses Maxima wordt in 2005 de nieuwe beschermvrouwe van Scouting Nederland.

2007

Scouting bestaat wereldwijd honderd jaar en dit jubileum wordt groots gevierd. De Wereld Jambree vind plaats in Engeland. Daarnaast is er ook een Centenay Camp in Engeland. Hier gaan de oudere speltakken van Ashanti naartoe.

2010

In Nederland bestaat Scouting honderd jaar. Het spelaanbod voor alle speltakken wordt vernieuwd en voor elke leeftijdsgroep wordt één naam gebruikt. Vanaf dit moment kent scouting de volgende vijf speltakken: Bevers, Welpen, Scouts, Explorers en Roverscouts. De Bevers vieren hun vijfentwintig-jarig jubileum en het nieuwe themaverhaal van het Dorp Hotsjietnia gaat van start.

2021

Chief scout Freek Vonk

Prof. dr. Freek Vonk is sinds september 2021 de Chief scout van Scouting Nederland! Scouting staat voor avontuur in de natuur, waarbij kinderen en jongeren hun leiderschapskwaliteiten ontwikkelen en zelfvertrouwen opdoen. Zo draagt Scouting actief bij aan de ontwikkeling van jeugd in Nederland. Freek Vonk kan als Chief scout als geen ander iedere Nederlander inspireren om op avontuur te gaan in de natuur en zijn of haar grenzen te verleggen. De Chief scout is het gezicht van Scouting, de belangrijkste ambassadeur die kinderen en jongeren, zowel scouts als niet-scouts, inspireert om hun grenzen te verleggen en uitdagende avonturen te beleven.