Wat is scouting?

Speltaktekens

Scouting staat voor uitdaging! Bij Scouting besteden kinderen en jongeren op een actieve en uitdagende manier hun vrije tijd in de natuur. Ze hebben veel plezier met elkaar en leren om samen te werken en respect te hebben voor de ander. Zo ontwikkelen de kinderen en jongeren zich op een natuurlijke manier tot zelfstandige mensen en krijgen ze de ruimte om te ontdekken en te leren.

Binnen een Scoutinggroep zijn er verschillende speltakken waarin kinderen en jongeren uit één leeftijdsgroep hun spel spelen. Elke leeftijdsgroep heeft een eigen thema waarin zij het Scoutingspel speelt. Zo spelen Bevers samen met Stuiter en zijn vrienden in Het Dorp Hotsjietonia en de Welpen met Mowgli en Shanti in de Jungle. Meer informatie vind je bij Speltakken.

Scouting Nederland is de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van Nederland en heeft 100.000 actieve leden! De 87.000 jeugdleden en 25.000 vrijwilligers van Scouting zijn verdeeld over meer dan 1.100 Scoutinggroepen.

Spelvisie SCOUTS

Scouting gaat uit van een spelvisie waarin de doelen van het spel omschreven zijn en de activiteiten sluiten hierop aan. De spelvisie van Scouting is samen te vatten in het woord SCOUTS.

Omdat we de spelvisie graag vertalen naar een gaaf en uitdagend programma voor elke leeftijdsgroep, wordt er gewerkt met acht activiteitengebieden: Sport & Spel, Uitdagende Scoutingtechnieken, Expressie, Buitenleven, Identiteit, Internationaal, Samenleving en Veilig & Gezond.

Tradities

Bij Ashanti hebben we een aantal tradities die steeds terugkeren. Het openen en sluiten is een van de tradities. Een andere traditie is het installeren.

Openen en sluiten

Aan het begin van een opkomst of kamp wordt er geopend en aan het eind wordt er gesloten. De bevers openen door het zingen van een lied. Bij de Welpen gaat dit er anders aan toe. Een van de Welpen komt tijdens het openen naar voren met de totem en zegt de wet op. Daarna wordt de vlag gehesen en roepen ze een yell. 
De Scouts hebben geen totem en yell, maar het openen doen ze verder wel op dezelfde manier als de Welpen. De Explorers en Roverscouts heisen alleen de vlag als ze openen.
De Bevers sluiten door het zingen van het sluitingslied. De Welpen halen de totem op en net als de andere speltakken strijken zij de vlag, zoals dat heet.

Installeren

Installatie Roverscouts

Als je een aantal opkomsten hebt gekeken en heel graag wilt blijven bij Ashanti, dan word je geïnstalleerd. Bij sommige speltakken moet je wel eerst laten zien dat je er helemaal klaar voor bent. Dat doe je door de installatie-eisen af te ronden. 
Het installeren is eigenlijk een soort feestje; de hele familie mag komen kijken. Na het doen van de belofte, krijg je alle insignes voor op het uniform en ook krijg je de geel-blauwe groepsdas. Dan hoor je er helemaal bij!